2DJGAME! NOVO
搜索
回覆: 5
打印 上一主題 下一主題

[轉帖] 中國海關破獲走私PS5等遊戲主機

版主

幻想與現實的支配者

DB
「PS5」全球缺貨,唔少機迷等到頸都長,更聲稱每次去抽「PS5」都係冇希望,當大家重期待緊官方幾時會有大貨返嘅時候,中國國內就傳出海關破獲一宗涉嫌走私遊戲主機逃稅嘅案件,而案中所指嘅遊戲主機,就包括咗大量嘅「PS5」,網民就質疑到底呢批「PS5」主機到底邊度嚟,甚至直指「買唔到原來因為咁。」

【PS5】中國海關破獲走私PS5 喺中國國內,任何遊戲或影視作品若想進軍中國市場,都必須經過「廣電總局」嘅嚴格審查,外媒消息更指出:「需要確保沒有黨不喜歡的內容才能上架。」其中就包括咗非中國發行嘅「PS5」行版遊戲主機,外媒消息指:「由於中國發行嘅「PS5」行版遊戲主機受到黨嘅限制,部分遊戲依照正當管道係無辦法遊玩的,因此唔少中國玩家會選擇購買水貨並註冊外國帳號,只係希望可以能夠好好玩遊戲。」但係呢個長年遊走喺灰色地帶嘅一連串做法,似乎被對岸打擊走私嘅相關政府部門盯上了,近日中國海關就指出成功破獲一宗涉嫌走私遊戲主機逃稅嘅案件,無諗過居然引發中國玩家群起哀號。

【PS5】中國網民崩潰:「管別的事情可以嗎」 中國廣東省公安廳打私局就表示:「此次行動總計抓獲54名嫌疑犯,查扣了大量的「任天堂」、「索尼」以及「微軟」等品牌遊戲主機與遊戲,總價值約7,780萬人民幣(約9221萬港幣),從2018年累計迄今的案件價值約33.8億人民幣(約40億港幣)。」消息一出隨即引起中國網民熱議,絕大多數網民都係指責走私逃稅嘅行徑的確可惡,不過又指出果自家遊戲主機同其他國家沒有差別,遊戲都能夠全數開放嘅話,就唔需要走私!甚至認為如果係咁,再也沒有需要走私嘅理由,甚至有玩家直接留言要中國海關「反省一下為什麼要走私」,可見網民及玩家們喺中國政策下已經陷入水深火熱,更群起哀號指:「管點別的事情吧大哥」。

轉自
https://www.nmplus.hk/game/%e8%b ... %e9%97%9c-776675/5/

多謝政府守衛,阻止外來侵略者影響不同年齡層用戶心智
找兩隻Wind -a breath of heart- 音樂CD[每個 1魂)

https://bbs4.2djgame.net/home/forum.php?mod=viewthread&tid=439102

ドラマCD ひぐらしのなく頃に 罪滅篇+皆殺篇(每隻最少100db)
https://bbs4.2djgame.net/viewthread.php?tid=313657

[3/9][求遊戲]井上涼子系列全rom(每個600~1000)

https://bbs4.2djgame.net/viewthread.php?tid=192045

熱情似火的冒險家

DB
走私这个确实违法了,其实只是为了逃税而已。。

女神祝福的聖諭者

昵稱
Butterfly
DB
很难让人觉得背后没有鹅厂的手

迷失道路的旅人

昵稱
一个孤胆的点点
DB
尴尬了。感觉后面有鹅厂的感觉哦

幻想世界的居民

DB